De manier om het juiste filament te kiezen

Werken met een 3D-printer betekent ook het maken van keuzes op het gebied van filament. Dit betekent eigenlijk dus dat het belangrijk is om te bepalen met welk materiaal je wilt werken. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van de eindproducten die je wenst. Wie nieuw is in de wereld van het printen, zal dus eerst goed duidelijk moeten hebben wat het is en wat de verschillen tussen de verschillende soorten filamenten zijn. Op die manier is een betere keuze te maken welke soort het best geschikt is voor welk soort project.

Wat is een filament precies?
De eerste vraag die je moet stellen is natuurlijk wat filament eigenlijk precies is. Dit kan je vergelijken met de inkt in een gewone printer. Het is een rol plastic die gebruikt wordt om te smelten en te vormen tot het ontwerp dat jij graag geprint wilt hebben. Er zijn heel veel verschillende soorten plastic die gebruikt kunnen worden. Dit komt doordat er veel verschillende soorten objecten geprint kunnen worden. Elk type plastic heeft zijn eigen kenmerken als het gaat om bijvoorbeeld de hardheid en de flexibiliteit die het met zich meebrengt. Dit beïnvloedt de keuze die je maakt.

De soorten op de markt
Wat in ieder geval goed is om te weten is dat er verschillende soorten filament op de markt zijn. Daarmee kan je een goed beeld vormen van de mogelijkheden die er voor je liggen. Een goed voorbeeld is het plastic PLA. Dit is waarschijnlijk wel de meest voorkomende soort die gekozen wordt. Daarnaast zijn soorten als PETG en ABS relatief populair te noemen. Wanneer het nog specifieker materiaal betreft, dan zijn er ook nog plasticsoorten voor gevorderden. De eerdergenoemde drie soorten zijn echter de soorten die vaak in gewone 3D-printers worden gestopt. Dit is het belangrijkste.

Geef een reactie