LED

Wat is LED verlichting?

LED verlichting komt momenteel in onwijs veel vormen voor. Denk hierbij aan gloeilampen, LED-reclame of sierverlichting. De techniek van LED ontwikkelt zich met de tijd, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om LED te gebruiken. Maar wat is LED precies?

LED

De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode, naar het Nederlands vertaald als lichtgevende diode. Een LED is eigenlijk een chip die via stroom licht uit kan stralen naar buiten. De lichtkleur van de LED is afhankelijk van de kleur van het materiaal van de halfgeleider. LED is ontstaan in de jaren ‘20 door een Russische wetenschapper. Hij kwam erachter dat diodes licht uit zouden stralen als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1962 kwam de eerste werkende LED op de markt. 

Vormen

LED verlichting is een veelzijdig product geworden die geproduceerd wordt in verschillende vormen van verlichting. Een voorbeeld is de gloeilamp, hiermee is het ook begonnen. Daarnaast kun je LED krijgen in LED-spots, LED-strips en lichtreclame. Het voordeel van LED-verlichting is dat het gedimd kan worden en hierdoor geen last heeft van schakel effect. Je kunt LED-verlichting ook zo instellen dat hij ergens specifiek op gericht wordt.

Knipperen

Bij LED verlichting kan het voorkomen dat het gaat knipperen. Dit kan namelijk ontstaan als spanningsverschillen voorkomen in leidingen. Dit kan gebeuren als er op de andere leiding iets aan is gesloten die spanningsverschil heeft (zoals een koelkast waarbij de lamp uit en aan gaat). Bij een dimmer kan het voorkomen dat er spanning is tussen de dimmer en de LED lampen. 

Geef een reactie